Kenali 5 Sebab Diet Tak Jadi.

Post 90 of 224

Assalamualaikum w.b.t….

Apa khabar semua? Hari ni sya rasa nak share pasal diet. Biasalah kan di hujung-hujung Ramadhan ni ramai yang runsing berat badan….

Ye lah, open house setiap hujung minggu, open house plak, makanan sedap-sedap mana boleh tahan ye tak. Dah makan macam-macam lebih dari kuantiti yang diperlukan badan. Jadi, badan mula menyimpan lemak berlebihan dekat perut, peha….

Diet ni adalah satu cara untuk kita mendapatkan berat badan yang ideal. Tapi, jangan terlalu berharap diet kita akan berjaya kalau kita abaikan beberapa tip ni….

1. Melambatkan waktu makan

Selalunya bila kita sibuk, kita selalu menunda waktu makan. Tapi, tahukah kita melambatkan waktu makan sebenarnya boleh meningkaatkan nafsu kita untuk makan lebih dari kuantiti yang sepatutnya.

2. Pemanis buatan

Ada sesetengah orang sambil buat kerja sambil menguyah kudap kudapan manis. Nak nak kudapan yang menggunakan pemanis buatan samaada di dalam makanan mahupun minuman. Sebenarnya, kandungan pemanis buatan di dalam makanan akan memacu metabolisme tubuh untuk meningkatkan penyimpanan lemak pada tubuh.

3. Menjauhi gandum dan bijirin

Gandum dan bijirin secara bertahap boleh mengurangkan penambahan lemak di perut. Ia juga mengandungi jumlah karbohidrat untik membantu di dalam proses pencernaan.

4. Mengabaikan lemak baik.

Apabila melakukan diet makanan berlemak merupakan musuh utama. Tetapi, avokado mengandungi lemak baik yang penting untuk tubuh. Menambahkan buah avokado di dalam menu harian mampu mengurangi lemak di sekitar perut dengan lebih cepat. Selain dari avokado, minyak zaitun dan kacang-kancangan adalah sumber yang terbaik bagi mereka yang tengah berdiet.

5. Malas olah tubuh.

Walaupun aktiviti olahraga dikatakan ketinggalan zaman tetapi sangat membantu dalam mencapai matlamat tubuh yang lebih langsing, sihat dan bugar.

 

Nak beli set kurus Shaklee atau set detox shaklee, boleh call atau whatapp sya di talian 016-2254805.

 

Pengedar Shaklee Putrajaya
016-2254805

This article was written by Syasya

Shaklee Independent Distributors... SID NO : 1105044

MENU