Definisi apa itu Gastrik dan risikonya. Gastrik atau gastrititis ni mempunyai 2 keadaan iaitu :

  1. Gastrik yang akibat keradangan pada lapisan mukosa yang melapik dinding perut;
  2. Gastrik yang telah menjadi lebih teruk serta terdapat ulser perut atau peptik pada lapisan sel yang lebih dalam atau lebih teruk berbanding gastrik yang pertama.

Apa Itu Gastrik GERD, Gastrik Angin dan Gastrik Reflux?

Gastrik GERD atau nama pangjangnya Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) terjadi apabila asid refluks yang ada di dalam perut menolak ke atas dan memasuki saluran kerongkong atau esofagus.

Apabila struktur dinding pada esofagus tidak dapat mengendalikan asid refluks ini yang menyebabkan rasa terbakar atau pedih ulu hati. Keadaan ini juga menyebabkan kita rasa tidak selesa di bahagian dada hingga ke kerongkong, mulut terasa masam, loya selain dari pedih ulu hati.

Apakah simptom-simptom lain gastrik gerd ialah:

  1. Rasa loya dan muntah;
  2. Perut berangin atau kembung;
  3. Sesak nafas terutama ketika berbaring dan sendawa kuat yang berlebihan; dan
  4. Sering mengalami sakit dada, ini berlaku apabila otot pencerut tidak tertutup dengan baik sehingga menyebabkan asid naik semula ke esofagus.

Selain itu, mereka yang mengalami gastrik GERD yang kronik boleh menyebabkan batuk yang kronik, serangan asma dan pulmonary fibrosis.

Risiko Gastrik Yang Teruk

Risiko Gastrik yang teruk selain sering merasa tidak sihat dan selesa, mereka merasa letih dan boleh menggganggu mutu hidup.

Selain itu, jika gastrik dibiarkan ianya boleh menjadi ulser peptik , jangkitan bakteria Helicobector Pylori atau boleh jadi gastrik ini petanda kepada kanser perut.

Sekiranya, anda kerap dan sering diserang gastrik. Anda dinasihatkan berjumpalah dan mendapatkan rawatan doktor dengan segera. Agar kesihatan kita terjaga.

Untuk menjaga kesihatan dan mengurangkan serangan gastrik, selain dari mengambil ubat doktor boleh juga mengamalkan Produk Gastrik Shaklee boleh klik pada pautan.

 

Pos ke seluruh Malaysia 🇲🇾

Boleh COD ke sekitar Putrajaya dan Cyberjaya.

#superstarzfamily

#shakleeputrajaya

#pengedarshakleeputrajaya

 

Pengedar Shaklee Putrajaya/ Cyberjaya

http://saya.nak.la/0162254805/Pengedar%20Shaklee%20Putrajaya

 

 

Sumber Gambar dari Google