Assalamualaikum..

Hari ini kebetulan saya ada membaca satu artikel yang menarik yang ingin berkongsi dengan semua iaitu Cholestrol Blockers.

Menurut artikel ni….

Dianggarkan lebih kurang 50 million rakyat Amerika mempunyai paras kolestrol yang tinggi dan boleh menyebabkan risiko serangan jantung.

Malah, penggunaan ubat Statin yang mengandungi Liptor dan Zocor yang selalu digunakan untuk merawat kolestrol. Menurut artikel tersebut lagi ketika Statin menurunkan paras kolestrol, ia juga mempunyai side effect yang teruk kesan sampingan seperti sakit otot dan kerosakan hati.

Selain itu, statin juga menyebabkan tubuh kita tidak dapat menghasilkan vitamin dan nutrisi seperti CoQ10, serta peningkatan risiko jangka panjang kegagalan jantung dan kanser.

Menurut artikel ini lagi, walaupun banyak makanan tambahan termasuk garlic, the herb guggul dan red yiest rice juga membantu menurunkan kolestrol. Namun terdapat dua yang mengandungi FDA untuk keperluan tersebut. satu ialah niacin daripada vitamin B3 yang boleh menyebabkan tingling sensation atau dikenali sebagai ‘niacin flush’ selepas sejam pengambilan. Terdapat satu lagi bahan organik yang di panggil Phytosterols yang selamat dan terbukti untuk kolestrol.

Apa itu Phytosterols

Phytosterols ialah tumbuhan yang mengandungi sterols dan stanol.

Menurut artikel ini, Kajian telah dibuat selama 50 tahun menunjukkan phytosterols mampu menurunkan paras kolestrol dalam darah dengan cara pengambilan diet yang kaya dengan sayur dan buah-buahan dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

Walaubagaimanapun, sehingga 91% dari rakyat Amerika tidak mengambil makanan ini dengan secukupnya dalam pengambilan seharian.

Bagaimana Phytosterol Bertindak

Phytosterols dan stanols termasuk beta-sitosterol, campesterol, stigmasterols, brassicasterol dan sitostanol mempunyai struktur bahan kimia yang hampir sama dengan kolestrol.

Persamaan ini sudah mampu untuk membuat helah kepada sistem tubuh kita. Phytosterols menyekat penyerapan koletsrol oleh tubuh dari makanan dan menyurangkan penyerapan kolestrol oleh hati. Fakta juga menunjukkan phytosterol mampu memberikan kesan yang hampir sama dengan pengambilan ubat kolestrol.

Menurut artikel ini, dalam satu kajian yang dibuat oleh American Journal of Clinikal Nutrition, mereka yang mengambil phytosterol secara puratanya menunjukkan penurunan sebanyak 14.6% dalam LDL kolestrol begitu juga penurunan dalam triglycerides sebanyak 9%.

Sehingga kini, prinsip sumber tambahan phytosterols hanya digunakan secara meluas melalui marjerin rendah lemak. Namun, marjerin penuh dengan kalori dan omega-6 minyak sayuran, mungkin menggalakkan pembengkakan.

Selanjutnya, korang boleh baca dari artikel tersebut. Memang menarik sebabnya ramai kita sekarang yang mengalami masalah kolestrol yang tinggi.

Marilah kita mencegah dari mengubati. Kerana kos untuk mengubati melebihi kos kita mencegah. Percayalah..

 

Colestrol Blockers

Pengedar Shaklee Putrajaya – 016-2254805