Category archive: Penyusuan Susu Ibu

Assalamualaikum, hari ni kak sya nak berkongsi 5 tips ‘wean off’ atau bercerai susu badan. Semua ibu-ibu akan melalui fasa ‘wean off’ atau bercerai susu badan. Fasa ‘wean off’ atau bercerai susu badan pada kak sya adalah fasa terakhir dalam penyusuan susu ibu. Ianya adalah perjalanan terakhir di dalam penyusuan susu ibu. Fasa ini cukup…

Assalamualaikum, apa khabar semua? Jom,, hari ni sya nak kongsi cara saya banyakkan susu badan dengan produk Shaklee. Macam mana kita nak banyakkan susu badan. Ada beberapa amalan yang sya amalkan bermula dari fasa kehamilan sehinggalah bersalin. Antara yang sya buat ialah pasang niat yang kita boleh menyusukan anak kita sehingga anak berumur 2 tahun….

Assalamualaikum…. Alhamdulillah, hari ni diberi peluang oleh Allah untuk hadir dalam Breastfeeding Seminar anjuran Shaklee di Shaklee HQ Sunway Pinnacle. Terserempak dengan my mami shaklee Master Siti Al’Izzah dan my beloved sibling iza. Dua-dua wanita hebat ni….sempatla berchit chat sekejap sebelum masuk kelas… Macam mana saya dapat tiket, saya ada beli full set women health….dahla…

Alhamdulillah… Dulu sebelum mengambil Energizing Soy Protein (ESP) saya selalu rasa bila tengahari je rasa lemau, letih dan mengantuk. Alhamdulillah…. Itu dulu, sekarang selepas mengambil dan amalkan Energizing Soy Protein (ESP) setiap hari. Saya dapat merasakan perubahan yang ketara sekarang. Syukur dengan izin dari Allah. Sekarang badan saya dah tak rasa lesu sepanjang hari. Susu nampak…

Bayi yang muntah selepas penyusuan, merupakan perkara yang selalu berlaku malah dianggap normal. Kebanyakkan bayi kadang kala akan termuntah sedikit selepas penyusuan. Ini berlaku kerana sistem penghadaman bayi masih belum matang. Ini menyebabkan isi kandungan dalam perut mudah naik ke esofagus sekaligus menyebabkan bayi muntah. Selalunya bayi muntah selepas menyusu adalah kerana bayi minum terlalu…

Dalam entry sebelum ini saya ada menyenaraikan makanan yang perlu dikurangkan oleh ibu-ibu yang hamil dan menyusukan anak. Makanan tersebut hanyalah saranan bagi ibu-ibu yang hamil dan menyusukan anak untuk mendapatkan kesihatan yang optima. Hari ini saya akan menyenaraikan makanan-makanan yang perlu di makan atau digalakkan di jadikan satu amalan. Antaranya ialah : Beras Perang…

Susu badan bagi setiap orang atau ibu-ibu adalah berbeza-beza mengikut pola pemakanan ibu-ibu dan nutrisi yang di ambil. Khasiat susu ibu juga berbeza-beza bergantung kepada kesihatan dan mutu probiotik yang ada dalam susu ibu bergantung kepada kesihatan usus ibu itu sendiri. Untuk ibu-ibu mengandung dan menyusu yang inginkan kesihatan optima, kesihatan diri, tahap stress dan…

13 Langkah Persediaan Menjayakan Penyusuan Susu Ibu Secara Eksklusif. Persediaan penting untuk menjayakan penyusuan susu ibu secara eksklusif memerlukan sebanyak mungkin pengetahuan yang dikumpul semasa mengandung lagi. Jadi menghadiri Kelas Persediaan Penyusuan adalah kunci kejayaan. Berikut adalah beberapa tips yang dapat membantu bagi menjayakan penyusuan susu ibu. Menghadiri Kelas Persediaan Penyusuan atau Kelas Antenatal yang…

Susu ibu merupakan makanan semulajadi yang dianugerahkan oleh Allah khusus untuk bayi. Susu ciptaan Allah ini sememangnya memenuhi khasiat semulajadi yang cukup untuk tumbesaran seorang anak. Susu ibu ialah cecair yang dihasilkan secara semulajadi dan psikologi untuk bayi. Saintis telah menemui kelebihan-kelebihan terbaru yang ada pada susu ibu berbanding susu formula. Susu ibu kerap bertukar…

Breastfeeding atau penyusuan susu ibu bermula apabila seseorang ibu itu disahkan hamil.  Jadi izinkan saya berkongsi pengalaman ketika pertama kali menyusukan anak sulung saya. Saya mula mengenali dunia breastfeeding atau penyusuan susu ibu ketika meningkat remaja iaitu apabila melihat mak saya menyusukan adik bongsu saya. Untuk pengetahuan semua mak saya bekerja. Setiap petang mak saya…

MENU