Dalam entry sebelum ini saya ada menyenaraikan makanan yang perlu dikurangkan oleh ibu-ibu yang hamil dan menyusukan anak. Makanan tersebut hanyalah saranan bagi ibu-ibu yang hamil dan menyusukan anak untuk mendapatkan kesihatan yang optima.

Hari ini saya akan menyenaraikan makanan-makanan yang perlu di makan atau digalakkan di jadikan satu amalan. Antaranya ialah :

Beras Perang

Beras perang dan semua bijiran, lebih baik organik , kentang , ubi kayu ubi keledek sebagai sumper karbohidrat yang baik

Lauk pauk

Lauk pauk , pastikan dapat 3 porsi setiap hari . Contohnya pagi : telur, tengah hari ikan kembung sederhana sekor, malam ayam sebahgian dari 8 bahagian atau daging saiz 2 kotak mancis , protein sayur termasuk tofu sekali sekala.

Sayuran

Sayur 2 mangkuk sehari , wajib ada sayur hijau , dan pelbagaikan warna sayur . Pastikan ada ulam, untuk vitamin C

Limau

Banyakkan limau nipis dalam salad dan dibuat air

Garam Bukit

Garam bukit

Santan & Minyak

Santan , minyak kelapa dara atau minyak zaitun. Manakala untuk memasak guna minyak kelapa sawit

Kacang dhal, tauhu tempe

Kacang dhal, tauhu tempe mengandungi sumber kalcium and bahan mineral yang lain.

Kimchi Sauerkraut

Kimchi Sauerkraut, tempe , tempoyak , pickles :

boleh buat sendiri, cara-caranya ialah :

1 balang kaca 500 ml , air mineral 300 ml , garam bukit 2 sudu teh, fermented fruit enzyme ( RIN atau Biogreen ) 3 sudu teh .
Lobak merah, timun, tomato, bawang putih , kobis dipotong macam nak buat acar , masukkan semua dalam balang dan tutup , simpan dalam peti sejuk untuk seminggu sebelum makan. Airnya jangan buang, masukkan lagi sayur , ie adalah makanan probiotic .Boleh ditambah bijan dan rempah kalau nak .

Makanan rebus

Banyakkan memasak sup-sup seperti sup tulang, ikan masak pindang, sup ayam, sup tulang, ikan bilis yang tumbuk sebagai rencah sayur.

Gula

Gantikan gula putih dengan gula perang organic, madu asli menganti gula putih

Buah Segar

Buah-buahan segar

Susu Kambing

Susu kambing organic tak perlu jika sudah amalkan rebusan

 

#SayaJualShaklee

pm@whatapp: 016-2254805