Assalamualaikum…

Hari ini kita bercerita sedikit tentang 6 tips atasi alahan secara semulajadi.

Ramai di antara kita menggunakan pendekatan dengan memakan ubat untutk mengatasi alahan yang di hadapi. Tapi tahukah kita terdapat cara bagaimana untuk kita menghadapi alahan dengan rawatan semulajadi.

Antara pendekatan yang kita boleh buat ialah :

1. Air

Minum air sebanyak yang boleh. Ini kerana air memainkan peranan penting dalam sistem imun manusia dan mengelakkan kita dari dihydrated atau kekurangan air dalam badan.

2. Bawang dan Bawang Putih

Memasukkan Bawang dan Bawang Putih Di Dalam Masakan . Ini kerana ia mengandungi quercetin di mana flavonoid yang menghalang tindak balas keradangan . Walaubagaimanapun , ia boleh di gunakan sebaik sahaja alahan Bermula . Ianya juga boleh di gunakan sebagai pencegahan.

3. Flax-seeds, Ikan dan Walnut

Ini kerana ketiga-tiga makanan ini mengandungi kepekatan Omega 3 Asid Lemak yang tinggi dan penting untuk mengurangkan pengeluaran bahan kimia keradangan di dalam badan anda . Selain itu, ia juga merupakan sumber selenium yang merupakan mineral anti – alergi yang ketara.

4. Teh

Semasa tindak balas alahan berlaku, antihistamin yang merangsang gejala alahan untuk keluar ke permukaan dengan segera. Pelbagai teh seperti Green dan Chamomile Tea mengandungi anti – histamin dan anti -oksida untuk meningkatkan tahap ketahanan sistem imun kita. Teh hijau khususnya mengandungi catechin , mampu untuk menyekat enzim alahan dan dikenali sebagai histidine untuk histamine.

5. Makan Buah-buahan anda

Oren, Strawberry , Epal, Kiwi ……
Buah-buahan mengandungi vitamin c yang bertindak sebagai anti -radang untuk membantu mengatasi reaksi alahan seperti sineses dan radang dalam paru-paru . Walaubagaimanapun, untuk mendapatkan manfaat ini pengambilan perlulah dalam dos besar, yang mungkin boleh menyebabkan sakit perut bagi sesetengah orang. Oleh itu, makanan yang mengandungi vitamin C perlu diambil secara beransur-ansur sepanjang hari.

6. Rosemary

Rosemary mengandungi asid rosmarinic , ia merupakan polifenol tumbuhan yang telah terbukti untuk mengurangkan reaksi alahan . Ia telah ditunjukkan untuk bekerja dengan menyekat respenses imunoglobulin alergi dan leukosit yang menyebabkan keradangan. Rosemary juga sering digunakan untuk daging rasa , makanan laut dan buah-buahan.

allergic